Parohia Moscu (Tg.Bujor)

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Test category » Nelămuriri şi sfaturi duhovniceşti » Alcoolul (consumul de alcool)
Alcoolul
marianData: Marţi, 13-Iun-11, 22:24:00 | Mesaj # 1
Locotenent
Grup: Utilizatori
Mesaje: 52
Premii: 1
Reputaţie: 0
Status: Neconectat
buna seara... m-am gindit sa propun o alta tema de discutie desi cele existente deja sint departe de a se epuiza...ce pozitie trebuie sa adopte omul fata de consumul de alcool?se stie ca romanii in general si cei de la tara in special uita ca exista limite in acest sens si din pacate de multe ori de aici diverse probleme uneori grave de familie, societate etc...pe de alta parte sint si oameni normali care la o petrecere sau masa imbelsugata agreeaza si o tuica si vin natural obtinute prin munca cimpului...la cina cea de taina isus hristos a zis ca nu va mai bea din fructul vitei pina cind nu ne va intilni din nou in imparatia cerurilor...asadar ce pozitie trebuie sa aiba crestinul fata de consumul de alcool-interzice biblia acest lucru sau atita timp cit e in limite normale deci nu se cade in pacatul betiei e acceptat...aceeasi intrebare legata de imbuibare-excesul alimentar...sper sa ma fi facut inteles...va multumesc anticipat si doamne ajuta!
 
AdministratorData: Vineri, 13-Iun-14, 20:12:32 | Mesaj # 2
Sergent
Grup: Administratori
Mesaje: 25
Premii: 0
Reputaţie: 1
Status: Neconectat
Pentru a aborda această temă, voi propune spre meditație cuvântul Sfântului Apostol Pavel:"Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos; toate îmi sunt îngăduite dar eu nu voi fi stăpânit de ceva" (I Corinteni VI, 12). Acesta este răspunsul pe care îl oferă Sfânta Scriptură omului pentru tot ceea ce face în viața aceasta. Raportându-mă acum strict la tema pe care ați adus-o în discuție vă pot spune că orice exces este nociv omului pentru că este produsul lăcomiei. Avem numeroase texte biblice care arată clară că beția este o patimă care produce mult rău omului, fiind oprită cu strictețe: "Să lepădăm dar lucrurile întunericului și să ne îmbrăcăm în armura luminii, așa că în plină zi să umblăm cuviincios, nu în ospețe și în beții, nu în desfrânări și fapte de rușine, nu în ceartă și-n invidie" (Romani XIII, 12-13). Un alt îndemn clar al Sfântului Apostol Pavel în această privință găsim și în Epistola către Efeseni (V,18): "să nu vă îmbătați cu vin în care este pierzanie", pentru ca îndemnul acestuia să fie și mai tranșant, îndemnând pe creștini să nu nu stea nici măcar la masă: "acum v-am scris ca să nu vă amestecați cu vreunul care, deși numindu-se frate, va fi desfrânat sau lacom sau închinător la idoli sau ocărâtor sau bețiv sau răpitor. Cu unul ca acesta nici să nu mâncați" (I Corinteni V, 11).
Sunt sigur că orice interdicție trebuie să aibă și o motivație, de aceea în ceea ce urmează, voi căuta să arăt motivele pentru care consumul de alcool nu este îngăduit și nu trebuie privit cu îngăduință:
1. beția duce de cele mai multe ori la sărăcie: "omul neisprăvit iubește veselia, vinul prietenos și uleiul îmbelșugat" (Pilde XXI, 17) și "bețivul și destrăbălatul vor sărăci" (Pilde XXIII, 21);
2. beția este cea care conduce omul către ceartă: "neastâmpărat lucru este vinul și plină de nemăsură este beția; dar fiece nebun se prinde în mreaja lor" (Pilde XX, 1) căci "la cine e vai? La cine e gâlceavă? la cine sunt certurile? La cine sunt tulburările și sfezile? La cine sunt oase rupte fără pricină? La cine sunt ochii urduroși? Oare nu la aceea care se întind la vin? Oare nu la aceea care stau la pândă unde se fac petreceri? Nu vă îmbătați cu vin ci stați de vorbă cu oameni drepți..." (Pilde XXIII, 19-20);
3. alcoolul întunecă rațiunea: "Pe toate să le faci cu socotință, cu socoteală să bei vin. Cei puternici sunt puși pe mânie, așadar, să nu bea vin, ca nu cumva bând să uite de înțelepciune și să nu-i poată judeca cu dreptate pe cei slabi" (Pilde XXXI, 5).
 
AdministratorData: Vineri, 13-Iun-14, 20:53:42 | Mesaj # 3
Sergent
Grup: Administratori
Mesaje: 25
Premii: 0
Reputaţie: 1
Status: Neconectat
Nu trebuie să uităm nici cuvintele pline de înțelepciune ale profetului Isaia care zice: "vai celor ce se scoală de dimineață și umblă după băutură tare și întârzie până seara, căci vinul îi va mistui. Că ei cu chitare, cu timpane, cu alăute și cu fluiere beau vinul, dar spre lucrurile Domnului nu caută și la lucrul mâinilor Lui nu iau seama" (Isaia V, 11-12), arătând prin aceasta că ei disprețuiesc lucrurile lui Dumnezeu și sunt nepăsători față de ceea ce se întâmplă în jurul lor, fiind stăpâniți doar de propriile patimi. Care este consecința acestui fapt: "nici hoții, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii sau răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu" (I Corinteni VI, 10; Galateni V, 21).
În consecință, creștinul trebuie să dea dovadă de chibzuință și să folosească toate cele care îl înconjoară cu multă înțelepciune. Vinul nu este rău, dar dacă este folosit fără înțelepciune și chipzuială, atunci va aduce mult rău peste omul acela și peste casa lui. Dovadă în acest sens este cuvântul de îndemn al Sfântului Apostol Pavel către ucenicul său Timotei: "de acum nu mai bea numai apă, ci folosește puțin vin, din pricina stomacului tău și a deselor tale slăbiciuni" (I Timotei V, 23). De asemeni, nu trebuie să uităm că Mântuitorul Hristos a folosit de foarte multe ori asemănarea lumii cu vița de vie: "Eu sunt viţa; voi, mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu întru el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic." (Ioan XV, 5), sau pilda lucrătorilor viei (Luca XX, 9-18), iar la Cina cea de Taină, Mântuitorul a binecuvântat pâinea și vinul, după care le-a dat apostolilor Săi (Matei XXVI, 27; Luca XXII, 20; Ioan VI, 53; Marcu XIV,23).
Nu trebuie neglijat și faptul că vinul este considerat a fi un aliment și un bun medicament, dacă este întrebuințat în cantitățile potrivite. Orice exces, indiferent de natura acestuia: băutură, mâncare, muncă, etc, prin deasa săvârșire devine viciu, iar viciile alterează substanța umană, precum și relațiile acestuia cu cei din jur, precum și cu divinitatea.
 
marianData: Marţi, 13-Iun-18, 20:56:24 | Mesaj # 4
Locotenent
Grup: Utilizatori
Mesaje: 52
Premii: 1
Reputaţie: 0
Status: Neconectat
seara buna parinte ionut...asadar biblia sau credinta crestina in general nu interzice consumul de alcool ci doar excesul care e clar ca duce doar la rau...ca orice alta exagerare...problema e ca un om care bea un pahar devine alt om care si el ar vrea sa bea un pahar...samd...cunoasterea limitelor intervine aici...doamne ajuta asa sa fie pentru toti si in toate!
 
Forum » Test category » Nelămuriri şi sfaturi duhovniceşti » Alcoolul (consumul de alcool)
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: