Parohia Moscu (Tg.Bujor)

Sondajul nostru

Evaluează acest site

Total răspunsuri: 30

Statistici


Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Istoricul Bisericii

ISTORICUL BISERICII

Viaţa liturgică propriu-zisă în satul Moscu a început în anul 1830, odată cu hirotonia primului preot pe seama acestei localităţi, în persoana lui Constantin D. Stanciu, perioadă care a coincis de altfel şi cu înfiinţarea parohiei. Hirotonia unui preot, cât şi înfiinţarea parohiei, atrăgea după sine în mod firesc şi necesitatea construirii unei biserici pentru nevoile acestei comunităţi creştine. 

În anul 1831, preotul satului, împreună cu locuitorii obştii au aflat că în comuna Vârlezi s-a dărâmat o biserică, care fusese construită din bârne de lemn, în locul acesteia construindu-se una nouă. Obştea satului a însărcinat pe preotul Constantin Stanciu şi pe doi enoriaşi: Vasile Boşneaga şi Constantin Florea, să meargă în Vârlezi pentru a cumpăra lemnăria bisericii vechi, cu toate icoanele şi ornamentele ei. Din materialele procurate s-a construit o biserică din bârne, cu pereţii îngrădiţi cu nuiele şi lipiţi cu pământ, acoperită cu şindrilă. Biseria a fost amplasată pe punctul cel mai înalt de pe dealul unde se află astăzi cimitirul satului. Construcţia bisericii a fost finalizată în anul 1831 şi a fost sfinţită de către pc. protoiereu Petru Procopie al judeţului Covurlui, cu binecuvântarea Preasfinţitului Meletie, episcopul Romanului. 

Această biserică a servit drept locaş de închinăciune până în anul 1879. În data de 5 noiembrie a acestui an a fost dezgropat răposatul Radu Boşneaga, care, după obiceiul pământului, a fost lăsat peste noapte în biserică. După cum se spune, acesta nu putrezise aproape deloc. Preotul Dimitrie Pălădescu, parohul bisericii în acea vreme, având de botezat un copil de-al său, a trimis pe cântăreţul Dimitrie Bălan să aduc cristelniţa de la biserică. Acesta a refuzat, pentru că era noapte şi îi era teamă de trupul răposatului care era nedescompus. Preotul s-a dus singur şi, pote şi el cuprins de frică, a uitat o lumânare aprinsă în biserică, şi, pe la miezul nopţii, s-a aprins şi a ars toată biserica, până la temelie, cu toate ornamentele şi obiectele bisericeşti ce se aflau în ea. În prezent, pe locul unde a fost prima biserică a satului, care a ars în 1879, este cavoul în care este înmormântat preotul Sergiu Gumeniuc, fost slujitor al parohiei Moscu.

În anul 1880, din iniţiativa şi prin concursul bunului creştin şi totodată epitrop al bisericii Radu Florea, care a vut o contribuţie esenţială, dar şi cu aportul tuturor creştinilor din localitate, în număr de 158, precum şi a altor oameni de bine, s-a pus temelia bisericii cu hramul "SFinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", în ziua de 22 iunie. Punerea pietrei de temelie a noului locaş de cult a fost oficiată de către pc. preot Ioan Severin, protoiereul judeţului Covurlui. După numai doi ani, în anul 1882, la finalizarea construcţiei, pcuv. arhim. Nectarie Ciucă, însoţit de protoiereul judeţului Covurlui, pr. Ioan Severin, cu binecuvântarea Preasfinţitului Iosif al Dunării de Jos. Aceast biserică a fost construită în formă de cruce, cu temelia de piatră, zidul de cărămidă şi acoperişul de tablă, de către maistrul Constantin Buruiană din Galaţi, cu preţul de 12.000 lei, transposrtul materialelor fiind asigurat de către locuitorii satului. În acest preţ fiind inclusă şi pictura catapetesmei în stil bizantin realist, executată de către pictorul Ioan Gherasim din Bârlad. 

În anul 1894, prin stăruinţa preotului Ioan I. Bejan, biserica a fost reparată atât în interior cât şi în exterior, fiind întărite duşumelele cu grinzi de stejar şi salcâm, fiind făcută şi împrejmuirea bisericii şi a cimitirului. În primăvara anului 1932 o furtună puternică a dezvelit biserica, deşi cu doar un an în urmă se refăcuseră împrejmuirile bisericii şi a cimitirului. Situaţia în acea perioadă era una foarte critică deoarece lipseau banii pentru refacerea acoperişului căci după furtună a urmat o grindină puternică care a stricat recolta iar oamenii erau sărăciţi. Biserica a fost reparată radical în anul 1940. Tot cu acest prilej, cu sprijinul colonelului D. Nicolescu, comandantul detaşamentului "2 săpături", clopotniţa din faţa bisericii a fost mutată în partea de sud, aşa cum se află şi astăzi, fiind construită după modelul bucovenesc.  Datorită daunelor mari pe care le-a suferit în urma cutremurului din ziua de 10 noiembrie, deşi lucrările de reparaţie abia se încheiaseră în acel an, biserca a fost închisă pentru o lună, lucrările de reparaţie fiind finalizate abia în anul 1943, fiind conduse de către preotul Constantin Chirica. Cu acest prilej a avut loc şi cea de-a treia sfinţire a bisericii, la data de 12 septembrie 1943, de către protopopul Constantin Cront.  Noi lucrări de reparaţii curente s-au mai executat în anul 1970, pentru ca în anul 1975 s se înceapă pictarea pentru prima dată a acestui locaş de cult. Pictura a fost executată în tehnica fresco de către pictorul Constantin Caraman din comuna Vârlezi, care, după propriile mărturisiri, participase şi la lucrările de restaurare a picturii de la Mănăstirea Agapia, judeţul Neamţ. 

Cea de-a patra sfinţire, şi ultima de altfel, a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Antim Nica, Arhiepiscopul Dunării de Jos în ziua de 1 noiembrie 1981, preot paroh fiind Sergiu Gumeniuc. Pe parcursul păstoririi pc. preot Costel Bulgaru s-au executat lucrări de consolidare a pridvorului, întărindu-l de corpul bisericii, s-a executat un perete protector la faţadă şi s-au înlocuit uşile de la intrare. Tot în această perioadă s-a construit în partea de miazăzi a bisericii un veşmântar şi s-a turnat aleea de beton de jur împrejurul locaşului de cult, care permite păstrarea curăţenie în condiţii bune.

Între anii 1995-2006 la această parohie a slujit pc. preot Marius Cătălin Vasiloiu, pentru ca după transferul acestuia la parohia Puricani din cadrul protopopiatului Tg. Bujor, pe postul rămas vacant, în noiembrie 2006 să fie hirotonit pc. preot Ionuț Iordache, care activează până în prezent.

Binecuvintează Doamne pe ostenitorii și slujitorii Sfintei Tale Biserici din satul acesta și din lumea întreagă!

Autentificare

Căutare

Calendar

«  Octombrie 2018  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului